Projects

Blog

Werken bij Cocoon is niet zomaar iets. Het is bijzonder, afwisselend en niet in 1 zin uit te leggen. Jed Lee, inmiddels 11 jaar in dienst, neemt ons vandaag in zijn ervaring als Cocoon technicus bij Cocoon.

 

Kan je wat vertellen over jezelf?

“Mijn naam is Jed en ik ben in 2008 in dienst gekomen bij Cocoon, via mijn collega Richard, die ook bij Cocoon werkt. Hiervoor werkte ik ruim 2 jaar hef/reachtruck-chauffeur, maar ik was op zoek naar meer afwisseling en uitdaging. En dat heb ik meer dan gevonden bij Cocoon. Ik kwam in 2008 in dienst en ging na 6 weken al naar Japan, Korea en Thailand om daar projecten uit te voeren.”

“Toen ik net in dienst kwam kende ik het product nog niet goed. Inmiddels heb ik ruime ervaring en heb ik de meest uiteenlopende projecten mogen doen. Wanneer iemand mij op een verjaardag vraagt wat voor werk ik doe, is dat niet in 1 zin uit te leggen, daar is het te bijzonder voor. Mensen staan je raar aan te kijken als ik vertel wat we allemaal kunnen.”

Wat doe je precies bij Cocoon?

“Ik ben een van de spuiters bij Cocoon. Samen met mijn collega’s doen we hele mooie projecten, waarbij we veelal onze spuitbare flexibele pvc-coating gebruiken voor het afdichten van naden en het luchtdicht maken van ruimtes. Dit doen we bij ziekenhuizen, laboratoria, maar ook veel bijzondere projecten zoals in hoogspanningsmasten en op het Amsterdome. Of zoals bij ons laatste project Iter.”

“Ik heb Cocoon altijd een heel bijzonder product gevonden. Neem bijvoorbeeld wat wij ‘webben’ noemen. Dan spuiten we met een bepaald spuitpistool (die op de juiste manier is afgesteld) spinnenweb-achtige slierten, waardoor we openingen en/of gaten kunnen overbruggen en dichten.”

Wat is het meest recente project wat je hebt gedaan?

“Ons meest recent project vind ik ook meteen ons meest bijzondere project, namelijk project Iter. We zijn 2 jaar bezig geweest en hebben in totaal met 4 à 5 man 6 weken in Frankrijk gezeten.”

“Alexander, Richard en ik zijn eerder naar Frankrijk gegaan om de voorbereidingen te treffen. We hebben eerst het hele leidingsysteem op de cryostat aangelegd, met als doel ontvochtigen. Een week later kwam de andere ploeg en toen hebben we met z’n allen de grote vellen folie geplakt op de cryostat. Deze lappen folie wegen wel 350 kilo per stuk en hebben we van te voren gemaakt in Nederland. Met een eigen takelsysteem hebben we de folie bevestigd aan de stalen constructie met onze eigen primer.”

“Nadat de vellen waren uitgehangen en de cryostat naar buiten was vervoerd, konden we beginnen met de afwerking. Dat betekent het bespuiten van de naden en de diktes aanbrengen. Als laatste hebben we een droogsysteem aangesloten, zodat we vanuit Amsterdam de statistieken konden blijven volgen.”

Welke opdracht is je altijd bijgebleven?

“Dan moet ik meteen denken aan een project in Korea. 8 weken lang hebben we daar werkzaamheden uitgevoerd. Architect Rem Koolhaas heeft een stalen frame ontworpen voor de merken LG, Prada en Hyundai zodat zij daar hun tentoonstelling konden houden. De stalen constructie had verschillende aanzichten: zeshoek, kruis, rechthoek of vierkant.

Steeds werd de constructie gedraaid door middel van 4 keer 400 tons kranen. Deze kwamen letterlijk de constructie optillen en omdraaien naar een ander aanzicht. De constructie mochten wij voorzien van een naadloze en transparante Cocoon, omdat er daglicht doorheen moest schijnen en het de constructie een levendig effect geeft. In dit geval was onze Cocoon dus naast functioneel, ook esthetisch.”

“Een ander leuk project was voor TenneT. Toen mochten we van Beverwijk tot en met Berkel en Rodenrijs de naden van de hoogspanningsmasten afdichten. Het bijzondere was de hoogte van maar liefst 70 meter. Daarvoor werden we opgeleid door IRATA. Gedurende 2,5 jaar hebben we in de masten gezeten om naden af te dichten.”