Projects

Prada Transformer

Prada Transformer bekleed met Cocoon Membrane

Vanaf januari tot en met april 2009 was Cocoon Holland betrokken bij de vormgeving van de unieke Prada Transformer, een draaibaar gebouw dat de Nederlandse architect Rem Koolhaas in opdracht van het modelabel Prada heeft ontworpen. Dankzij het ingenieuze ontwerp kan de Prada Transformer verschillende gedaantes aannemen. De vier zijdes kunnen allen op de grond worden geplaatst, waardoor de Prada Transformer steeds van uiterlijk verandert: zeshoek, kruis, rechthoek of vierkant. Cocoon mocht de staalconstructie van de Prada Transformer voorzien van een transparante en naadloze Cocoon-huid. Daartoe ontwierpen wij een geheel nieuw product: de Cocoon Membrane. Een hele uitdaging!

Een Cocoon-huid van 350 m2

Aangezien de huid van de Prada Transformer transparant en naadloos moest zijn, hebben we allereerst enorme foliedelen gemaakt, die we later op de staalconstructie hebben bevestigd. De afmeting van de grootste Cocoon-huid bedroeg circa 350 m2. Het ontwerp luisterde erg nauw. Zo hielden we bijvoorbeeld ook rekening met de vier verschillende ingangen van de Prada Transformer, voor iedere gedaante een. In een later stadium hebben we daar deuren in geplaatst die te vergelijken zijn met tentopeningen: gemaakt van Cocoon-folie met ritsen. Vanwege de transparantie mocht de folie bovendien vrijwel geen oneffenheid vertonen. Voor de daadwerkelijke aankleding van de Prada Transformer hebben we de Cocoon Membrane dan ook heel strak gespoten.

Daadwerkelijke aankleding

Met de exact op maat gemaakte foliedelen zijn we naar Seoul gevlogen, alwaar de Prada Transformer zich bevond. Op locatie wisten we de Cocoon-huid op de staalconstructie te bevestigen door middel van onze speciale hechtlijm. Om de huid sterk genoeg te maken voor het tegenhouden van UV-straling, wind en regen, hebben wij over de oorspronkelijke huid nog eens acht transparante lagen gespoten met een speciale verfpomp. De uitwerking is zeer geslaagd: door de acht lagen zit de Cocoon Membrane nóg strakker om de staalconstructie heen. Uiteraard hebben we de gehele huid later voorzien van ventilatieopeningen, anders zou het binnen wel erg benauwd worden. Een leuk detail van het project: de piepschuimen zitbanken voor het publiek zijn eveneens voorzien van het Cocoon-systeem!

Wat, waar en wanneer?

De bedoeling is dat de Prada Transformer dé locatie is voor de verschillende culturele programma’s die Prada organiseert. Bij ieder gedaante van de Prada Transformer past een eigen cultureel programma op het gebied van mode, kunst of film. De opening van de Prada Transformer vindt plaats in Seoul, op donderdag 23 april 2009