Blog

Ziekenhuizen staan voor een uitdaging tijdens de coronacrisis: Cocoon adviseert over het luchtdicht maken van ruimtes

Toen begin 2020 de ernst van het coronavirus duidelijk werd, werd de overheid geadviseerd om de zorgcapaciteit te vergroten. Men moest zich voorbereiden op een snelle en sterke toename van coronapatiënten op IC’s. Op dat moment werd de IC-capaciteit als noodmaatregel sterk vergroot. Onder andere door OK-capaciteit en uitslaapkamers om te vormen tot extra IC-capaciteit. Zorgverlening aan coronapatiënten had prioriteit.

Naast de zorg voor coronapatiënten hebben ook andere patiënten zorg en operaties nodig. Er zijn minstens 700.000 gevallen van uitgestelde zorg. Er is vanuit het kabinet en zorginstellingen besloten dat dit nooit meer mag gebeuren. De reguliere zorg moet te allen tijde door kunnen gaan. 

Nu de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, beetje bij beetje versoepeld worden, speelt de vraag of er een tweede golf van coronabesmettingen uit zal breken. En als die tweede golf eraan komt, is ook de vraag wanneer deze komt en hoe zwaar deze zal zijn.

Zijn de ziekenhuizen er wel klaar voor om straks een tweede golf van coronabesmettingen aan te kunnen? Moet de zorg zich hier alvast op gaan voorbereiden en hoe kunnen ze dit het beste aanpakken? Cocoon denkt mee.

Voor welke uitdaging staan ziekenhuizen nu?

Ziekenhuizen staan momenteel voor een grote uitdaging. Zij moeten zich voorbereiden op een tweede coronagolf en dat betekent dat er een grotere IC capaciteit moet komen voor de reguliere zorg en voor de te verwachten coronapatiënten. Naast de uitbreiding van deze capaciteit  moeten ze ook het benodigde personeel vinden en opleiden.

Er is bepaald dat er voor 1 september een toename van 1150 IC-bedden naar in totaal 1700 IC bedden moet komen. Deze technische aanpassing wordt een hele uitdaging maar is realiseerbaar.

Het creëren van extra IC capaciteit

Hoe maak je van een ‘gewone’ ruimte een IC-kamer?

Op technisch vlak moet er aan heel veel zaken gedacht worden. Denk aan ICT bekabeling, luchtkanalen en diverse installatie leidingen. Ruimtes moeten goed ontsmet kunnen worden zodat ze  volledig hygiënisch zijn voor de volgende patiënt. Daarnaast moeten deze speciale ruimtes op een bepaalde luchtdruk gehouden kunnen worden om besmettingen te voorkomen. Dit geldt voor de mogelijke besmetting van buitenaf naar de patiënt en andersom. Het luchtdicht maken van deze kamer inclusief sluis is hierbij cruciaal.

Kortom, er is veel maatwerk benodigd wanneer ziekenhuisruimten ineens een andere veeleisende  bestemming krijgen. 

Cocoon adviseert ziekenhuizen en denkt mee

Één van de technische vraagstukken is: ‘Hoe worden bestaande ruimtes luchtdicht gemaakt inclusief bouwkundige aanpassingen? En hoe wordt dit voor de langere termijn geborgd?’ Door oppervlakte spanningen tussen de verschillende materialen kunnen op den duur kleine (krimp-)schuurtjes ontstaan. Kan de gekozen oplossing deze veranderingen overbruggen en ook nog goed gereinigd worden? 

Doordat ieder ziekenhuis anders ingericht is, is er geen standaardmethode die voor elk ziekenhuis van toepassing is.

Sinds 1974 levert Cocoon oplossingen voor luchtdichte ruimtes voor ziekenhuizen, laboratoria en cleanrooms. Enkele voorbeelden zijn: Het Maasstad ziekenhuis waar Cocoon 18 sluiskamers luchtdicht heeft gemaakt. Een aantal ML III labs waaronder in het O|2 gebouw te Amsterdam. Daarnaast hebben wij soortgelijke werkzaamheden uitgevoerd in het Emma kinderziekenhuis en het Slingerland Ziekenhuis.

Wij hebben veel ervaring met de (om)vorming van hoogwaardige ruimten door middel van wand- en plafondafwerking in combinatie met onze luchtdichte naad- en doorvoerafwerking. Het Cocoon systeem is een naadloze, elastische, porievrije en luchtdichte afwerking op de wanden en plafonds die de natuurlijke werking van de ondergrond blijvend kan overbruggen. Naast deze unieke eigenschappen heeft het Cocoon systeem een zeer lange levensduur. Kortom, Cocoon is een kwaliteitsoplossing. 

Wij zijn in staat om op een professionele en oplossingsgerichte manier mee te denken in de uitdagingen waar ziekenhuizen momenteel mee te maken hebben. Samen zoeken we naar een passende oplossing op maat die aan alle mogelijke eisen voldoet. 

Neem contact met ons op voor een servicegericht advies.