Blog

Afdichtingswerkzaamheden bij Campina

De afgelopen weken heeft Cocoon Holland zich bezig gehouden met het project Campina. Er moesten onder andere een leidingbrug en diverse aftakkingen van een silo afgedicht worden bij de grote Campina fabriek in Beilen (Drenthe). Een bijzondere klus met als grootste doel om ongedierte bij de zuivelcoöperatie buiten te houden.

Flexibiliteit noodzakelijk bij trillende leidingen

Cocoon werd door Campina ingeschakeld om het leidingwerk te dichten. Het ging om een leidingbrug, 8 leidingen en 2 kabelgoten. Elke leiding en iedere kier moest volledig afgedicht worden. Wanneer er beweeglijke leidingen zijn die gedicht moeten worden, zoals bij dit grote bedrijf in de voedselindustrie het geval was, is het belangrijk dat er een flexibel product toegepast wordt. Dankzij de grote flexibiliteit en hechtkracht van Cocoon, kon de klus geklaard worden. Ook de leidingen die af en toe met trillingen te maken hebben, zijn daardoor op een efficiënte en elastische manier afgedicht met de flexibele Cocoon PVC. 

De uitvoering: stap voor stap

Hoe Cocoon dit voor elkaar kreeg? Het project vond plaats in een aantal duidelijke stappen. Allereerst werd het werkgebied geïnventariseerd. De omgeving werd afgezet met rood-witte linten, zodat niemand per ongeluk in het werkgebied van Cocoon zou komen. Daarna werd de gevel ontzet met aceton. Het niet te behandelen oppervlak werd met plastic omhuld. Hierna werd een primerlaag aangebracht en tegelijkertijd werd de Cocoonfolie aangebracht. Laag voor laag. Doordat de verschillende lagen spuitbare Cocoon elkaar overlappen, kunnen gaten en openingen volledig afgedicht worden. Voor dit project was het ook van belang dat de spuitbare Cocoon de juiste kleur kreeg. Daarvoor werd er een watergedragen verflaag aangebracht over de spuitbare PVC.

Jed Lee, die samen met 2 andere collega’s aan dit project werkte, vertelt: ‘’De eerste lagen Cocoon moeten vlug aangebracht worden. De Cocoon heeft dan nog geen ondergrond om zich aan vast te vreten. Waarna de eerste lagen zich gehecht hebben, kunnen de lagen steeds dikker en langzamer aangebracht worden. De lagen migreren zich met elkaar, zodat er 1 product ontstaat. Het met plastic afgeplakte gedeelte moet ten slotte nog verwijderd worden. Doordat dit deels meegespoten is, is dit een heel secuur werkje, waarvoor ik een stanleymes gebruik’’.

Met behulp van touwklimmen

Niet elke leiding was even goed bereikbaar met een steiger of hoogwerker en de openingen waren minimaal. ‘’Je kon er niet bij met je handen’’ vertelt Jed. Door de moeilijke bereikbaarheid was het noodzakelijk om door middel van rope access de werkzaamheden uit te voeren. Dit werd al snel besloten in samenspraak met directeur Alexander van der Zee. Een werktechniek die specifieke kennis vereist van de technische medewerkers van Cocoon Holland. Hierdoor was het mogelijk om zonder steiger toch de moeilijk bereikbare plekken te bereiken en het gehele project succesvol uit te voeren.