Projects

Blog

Zo’n 5 maanden geleden werd Alexander benaderd door de koninklijke marine, met de vraag of Cocoon ook aangebracht kon worden op drukflessen in de ballastruimte in een onderzeeër. Na een intensieve testperiode bleek het antwoord ‘ja’ te zijn en konden onze jongens aan de slag in unieke omstandigheden. We vertellen je er alles over.

De onderzeeër waar het om gaat, ligt voor groot onderhoud binnen, maar moet weer gaan varen. De drukflessen – waarmee de stijging en daling wordt geregeld – moeten beschermd worden met coating. Het lastige hieraan is dat de drukflessen al reeds geplaatst zijn in het schip, waardoor de coating in een zeer nauwe ruimte aangebracht moet worden. Het alternatief is dat de buitenste huid van de onderzeeër verwijderd wordt, waardoor de drukflessen beter bereikbaar zijn. Obstakel: dit kost zo’n 6000 à 7000 lasuren en is dus zeer kostbaar en tijdrovend. Ministerie van Defensie zocht daar een oplossing voor en kwam zodoende bij Cocoon terecht.

Uitzonderlijk korte testperiode

Cocoon zou Cocoon niet zijn, als we daar wel een oplossing voor hadden. Ook al hadden we het nog niet eerder gedaan, wij gingen graag de uitdaging aan om binnen zo´n kleine ruimte de tanks toch te kunnen conserveren. Van tevoren werd Cocoon getest, om te bekijken hoe onze spuitbare PVC zich houdt met deze diepte en waterbelasting. Niet onbelangrijk: er zat een behoorlijke tijdsdruk achter, omdat het schip moest gaan varen. Na een uitzonderlijk korte testperiode van 5 à 6 weken werden de proeven akkoord bevonden. Tijd om aan de slag te gaan!

Ballasttanks conserveren in barre omstandigheden

Nederlandse onderzeeërs bestaan uit twee delen: de binnenste huls waarin geleefd wordt en een buitenste stalen huls. In de tussenruimte bevinden zich de ballasttanks. Je kunt je voorstellen dat het aanbrengen van een coating in zo’n ruimte erg zwaar is. Maar het voordeel van het Cocoon systeem is dat het een spuitbaar product is, wat tegelijkertijd naadloos is. Bovendien heeft het weinig overspray, waardoor de rest van de ballastruimte zich nagenoeg schoon houdt. De coating past zich aan aan de omgeving en trekt om de tank heen. En dat is wel zo handig, bij een tank met een lengte van 2,40 meter en een doorsnee van 1 meter.

Inmiddels zijn alle drukflessen gecoat en kunnen we deze zeer unieke opdracht afronden. Het schip gaat eind januari/begin februari weer varen, mét gecoate tanks.