Projects

Blog

Onze projecten worden internationaler, uitdagender en vooral specialer. Damen Shipyards Group was ditmaal onze opdrachtgever. Cocoon werd gevraagd om mee te helpen aan de verhoging van een groot schip, zodat het kon drijven en dus verplaatst kon worden. We vertellen je er alles over in dit blogbericht.

Een ijsbreker verplaatsen van dok naar dok

Voor het Australian Antarctic Division wordt voor onderzoeksdoeleinden een ijsbreker gebouwd. De bouw vindt plaats in Roemenië en de opdrachtgever is Damen, een internationale scheepvaartorganisatie. Op dit moment ligt het 120 meter lange schip in een droogdok waar hij gebouwd wordt. Maar het moet verplaatst worden om afgebouwd te kunnen worden.

Een schip verplaatsen met een dergelijk formaat kan alleen door het drijfvermogen te verhogen. Daarvoor moesten ze het schip een halve meter laten stijgen. Een deel van de verhoging werd gerealiseerd door luchtzakken aan de zijkant van de ijsbreker te bevestigen. Het andere deel was aan Cocoon…

Inspectieluiken afdichten: laat dat maar aan Cocoon over

Het andere deel van de verhoging moest gerealiseerd worden door diverse luiken te dichten. De ijsbreker is bedoeld om onderzoek mee te doen, waardoor er allerlei inspectieluiken zijn geplaatst. Deze diverse luiken (moon-pool en drop kiel) bevatten allemaal leidingen waar onderzoek sensoren doorheen gaan. Door deze luiken af te dichten kon het drijfvermogen vergroot worden.

Dit project werd sinds 2016 met Cocoon Holland besproken en dit jaar gerealiseerd.. Op de glijlaag van het schip hebben we cocoon aangebracht, gevolgd door een houten plaat en afgesloten met nogmaals een laag cocoon. Een sterke constructie was nodig door de grote druk die ontstaat op 4 à 5 meter waterdiepte. Op deze manier ontstaat er een makkelijk verwijderbare, maar toch waterdichte afdichting. Meer weten? Lees ook dit artikel van Damen zelf over de ASRV.

 

Succesvolle verplaatsing op 20 september 2018

Na onze werkzaamheden kon het schip verplaatst worden naar het gedeelte in het dok wat dieper ligt. Afgelopen 20 september heeft Damen het dok vol laten lopen met water en kon het schip foutloos verplaatst worden. En dat mede dankzij onze cocoon.

Wil je meer weten over wat wij kunnen met ons product? Lees dan ook onze andere blogposts, over onder andere project Iter, Hemel Hempstead en Aviodome.