Blog

Waarom Alexander van der Zee Cocoon oprichtte…

‘Feitelijk ben ik erfelijk belast’, vertelt Alexander van der Zee, oprichter en eigenaar van Cocoon, een bedrijf het bekend staat om haar revolutionaire coatingsystemen. ‘Mijn grootvader had een verffabriek waar ik als klein kind vaak te vinden was. De geur van de verf, de sfeer en de materialen: ik vond het allemaal prachtig. Toen mijn vader later ook nog eens in diezelfde fabriek aan de slag ging was het duidelijk dat mijn toekomst lag in het produceren en appliceren van verf gerelateerde producten. Cocoon. Dát werd het, en dat is het nog altijd tot op de dag van vandaag.’

De keten van A tot Z

‘Wat ik mooi vind aan mijn vak, is dat we alles van A tot Z doen. We hebben de hele keten in eigen hand, van het eerste advies tot de uiteindelijke toepassing en de service achteraf. In mijn beleving waarborgt dat onze kwaliteit. Samen met aannemers en architecten zoeken naar de beste oplossingen geeft me veel energie. Ons product is niet goedkoop, het wordt immers met de hand aangebracht, waardoor er veel arbeidsuren in gaan zitten. Je zou kunnen zeggen dat het ambachtelijk werk is.

Voordat partijen contact met ons opnemen hebben ze vaak al vele wegen bewandeld. Ze hebben gezocht naar goedkopere alternatieven, maar lopen daarbij vaak vast op problemen rondom levensduur, het ontstaan van corrosie en schimmels, omdat een coating niet naadloos aangebracht wordt, of onvoldoende elasticiteit of chemische resistentie. Omdat ons bedrijf al sinds 1972 bestaat zijn we voor velen een bekende partij, zeker in de farmaceutische sector.

Al merken we wel dat architecten nog niet altijd aan ons denken als gevelbekleder. Daar ligt nog een uitdaging, want Cocoon is weerbestendig, is perfect toepasbaar voor elke organische vorm en is extreem laag in gewicht’, vertelt Alexander.

De juiste look en feel

‘Misschien is dat ook wel hetgeen me het meeste energie geeft: aan de tekentafel schuiven om mee te denken tot de perfecte oplossing gevonden is. Als wij het ontwerp van een architect, aannemer en uiteindelijk ook de opdrachtgever de juiste look en feel kunnen geven door toepassing van ons product, dan ben ik een gelukkig mens.

Ik ga voor langdurige relaties, ook binnen mijn bedrijf. Zo werken er 2 mannen die al sinds oprichting bij ons in dienst zijn. Dat vind ik waardevol’, besluit Alexander.